Ako správne pripraviť priestor na skladovanie letnej úrody

Plody našej letnej, záhradkárskej práce, by sme mali aj správne uskladniť. Tak sa z nich budeme môcť tešiť až do budúcej pestovateľskej sezóny. Každá plodina síce vyžaduje rozdielne podmienky a spôsob uskladnenia, avšak jedna vec, ktorá je základom pri všetkých druhoch, je hygienické prostredie.

skladování
 
Je jedno, či budete zeleninu a ovocie skladovať v pivnici, špajzy, alebo hrobli. Každý jeden priestor musí byť maximálne sterilný. Choroboplodné zárodky, alebo plesne dokážu prežiť aj niekoľko rokov. To, že minuloročná uskladnená úroda prežila, ešte neznamená, že to prežije aj tá aktuálna. Základom je teda odstrániť všetky staré plodiny a aj ich zvyšky.
 
Druhým krokom je mechanické vyčistenie.Najprv použite klasickú metlu, s ktorou pozametajte podlahy, steny a aj strop. Poodstraňujte všetky pavučiny a hmyz, ktorý sa v priestore udomácnil. Ak objavíte pleseň, použite klasickú špachtľu, ktorou ju opatrne odstráňte. Nikdy ju nešúchajte, pretože by ste ju len rozptýlili do okolia, čím by ste je pomohli k rozmnožovaniu. Pokiaľ v miestnosti cítite zatuchlinu, alebo nadmernú vlhkosť, nechajte ju niekoľko dní vyvetrať. Ak máte možnosť, je najlepšie vytvoriť prievan.

smeták
 
Teraz môžete pristúpiť k dezinfekcii. Tú by ste mali vykonávať pred každou zimou. Základom je horúca voda. Ňou pretrite všetky police, debničky, dlážku a pokojne i steny a strop. Môžete do nej priliať aj ocot. Ďalšími vhodnými prípravkami sú napríklad modrá skalica, alebo vápenné mlieko.
Pokiaľ ste objavili už spomenuté plesne, použite prípravok určený špeciálne na tento účel. Je dobré ak aspoň raz za dva roky priestor, kde svoju úrodu skladujete, vymaľujete. Ideálne je napríklad hasené vápno. Pokiaľ nie ste leniví, vymaľovať môžete samozrejme aj každý rok.
 
Vhodná je aj takzvaný plynová dezinfekcia.Tá je vhodná najmä vtedy, ak je priestor nadmerne znečistený. Používa sa na ňu oxid siričitý. Ten si zakúpite v stavebninách, alebo záhradníckych potrebách. Pri tomto spôsobe však treba byť poriadne opatrní, keďže vzniknuté plyny môžu vážne poškodiť naše zdravie. Po ukončení je tiež potrebné priestor niekoľko dní vetrať.

Ako správne pripraviť priestor na skladovanie letnej úrody
4 (80%)4